Färgtemperaturer för LED gatubelysning

För att beskriva hur varmt eller kallt ljus en armatur avger används begreppet färgtemperatur, som i sin tur anges i enheten Kelvin (K). En lägre färgtemperatur gör att ljuset upplevs varmare och gulare, medan en högre färgtemperatur ger ett kallare och mer blåaktigt ljus. Man brukar säga att varmvit ligger någonstans mellan 2700 K-3500 K, medan kallvit ligger någonstans mellan 4500-6500 K.

Vilken färgtemperatur passar var?

Vilken färgtemperatur som passar bäst för gatuarmaturer varierar beroende på olika aspekter, bland annat vilket område som ska belysas och vilka trender som är aktuella. 

När man vill efterlikna dagsljus så mycket som möjligt – till exempel för att öka säkerheten på vägar och gator – är kallvitt eller neutralvitt ljus vanligt förekommande. I till exempel bostadsområden och parker väljer många istället varmvit belysning för att skapa en mer avslappnad stämning.

Amberbelysning

På vissa platser önskas utomhusbelysning med ännu lägre färgtemperatur än varmvit, så kallad amber- eller bärnstensbelysning. En gatuarmatur med amberbelysning har en färgtemperatur på 1800 K och avger ett ljus som liknar färgen på just bärnsten. 

Denna typ av belysning kan exempelvis användas för att skapa en särskild stämning eller för att minska ekologisk påverkan genom ljusföroreningar. I vissa fall kan amberbelysning även användas för att öka synligheten – ett gult sken syns tydligare genom dimma.

Prisma Lights olika färgtemperaturer

2009, när vi precis hade börjat vår tillverkning av ledarmaturer, erbjöd vi bara 6000 K, det vill säga kallvitt ljus. Sedan dess har kunskapen kring ledteknik och ljusets påverkan på ekologiska processer ökat i belysningsbranschen. 

Idag levererar vi Prisma Light med 3000 eller 4000 K – där 3000 K är varmvitt ljus och 4000 K neutralvitt ljus. Vi kan även leverera amberbelysning. Att vi valt just dessa färgtemperaturer har att göra med flera aspekter, men forskning kring ljusföroreningar och ekologi är en av orsakerna. 

Mer om ljusföroreningar och ekologi

> Det är ljusföroreningar 
> Belysningens påverkan på fladdermöss

Kontakt

> Säljare, Prisma Light