15 år med gatubelysningen Prisma Light

 I år firar vi att det är 15 år sedan vi lanserade vår första armatur: Prisma Light Eliott 1!Sedan dess har vi arbetat med ständig utveckling av befintliga och nya produkter. Idag består produktfamiljen Prisma Light av fyra syskon:

  • Prisma Light Eliott 4: Klassisk gatuarmatur – med eller utan fågelpinnar
  • Prisma Light Ellie 2: Tidlös parkarmatur i nordisk design
  • Prisma Light Ella 2: Stilren pollare som erbjuds i flera färger
  • Prisma Light Elton 2: Modern gatuarmatur i fyra storlekar

Backa bandet – hur började allt? 

Vi började att fundera på om gatubelysning kanske vore något för oss efter att tre personer – helt obereonde av varandra – hade ställt samma fråga:
”Kan inte ni som har koll på det här med elektronik och mekanik ta fram gatubelysning också?”

När vi väl hade bestämt oss gick utvecklingen snabbt. 2009 färdigställdes de första tre prototyperna av Prisma Light Eliott 1. När vi visade dem för kund blev kunden så taggad att hen ville köpa de tre prototyperna! 

Fortsatt utveckling av utomhusbelysning

De första åren efter att Prisma Light Eliott 1 lanserades hade vi fullt fokus på att lära oss så mycket som möjligt om tekniken och branschen, och att fortsätta utveckla Prisma Light Eliott till nya höjder. Men när den tredje generationen Eliott hade sett dagens ljus kände vi att det var dags för en ny produkt.

Sagt och gjort – 2017 lanserade vi parkarmaturen Prisma Light Ellie som tagits fram i samarbete med den danska designern Morten Lyhne. 

En bredare produktportfölj med modern gatuarmatur

För att bredda vårt sortiment ytterligare och tillgodose fler behov, lanserade vi 2018 vår nya gatuarmatur Prisma Light Elton. Det moderna utseendet och möjligheten till smarta styrningar som Zhaga och Nema gjorde att den nya armaturen snabbt blev populär.  

Prisma Light Eliott var dock fortfarande högt upp på önskelistan hos kunder som önskade ett mer traditionellt utseende.

Pollaren som ger stämningsfull inramning

Tidigt visste vi att parkarmaturen Prisma Light Ellie skulle få en matchande pollare. 2019 blev den visionen verklighet när pollaren Prisma Light Ella lanserades. Det stämningsfulla ljuset som Prisma Light Ella erbjuder passar lika bra i promenadstråk som vid entréer.

Energieffektivitet i fokus

Sedan vi började arbeta med gatubelysning har energieffektivitet varit ett prioriterat område. Både sett till ledteknik, men också när det kommer till olika styrningar. Vi arbetar hela tiden med att göra vår belysning så energieffektiv som möjligt. Idag erbjuder vi en rad olika styrningar för att minska såväl energiförbrukning som ljusföroreningar.

2023 lanserade vi nya generationer av alla armaturer i serien Prisma Light, där vi bland annat inkluderade ett högre ljusutbyte (lumen/watt) än vad som tidigare varit möjligt.

Läs mer om våra armaturer

> Prisma Light Eliott 4
> Prisma Light Ellie 2
> Prisma Light Ella 2
> Prisma Light Elton 2

Se film